6 tegn på de ikke tager ansvar for sig selv

Simplero blog - Facebook annonce - 1200 x 628

 

Jeg møder desværre jævnligt mennesker, der i fuld alvor tror, at de har ansvaret for andre menneskers ord og handlinger. Ofte skyldes det, at de har en tæt på sig, som igennem lang tid systematisk har nedbrudt deres selvtillid. Ingen tvivl om, at jeg synes, det er noget af det mest usle, man kan gøre. Når man ikke en gang stoler på sig selv mere, så er man en åben invitation til at blive nedgjort. Og det har ingen fortjent.

 

Her kommer seks advarselstegn på, at nogen ikke tager ansvar for sig selv:

 

  1. Se, hvad du fik mig til at gøre
    Når et menneske giver dig ansvaret for egne handlinger, så er det ikke dit ansvar. Bum. Det er fordi, de bruger noget du sagde eller gjorde som en undskyldning for at gøre noget forkert. Man kan sige, at de vælger, at du har ansvaret for dem i stedet for at have det selv. Det pudsige er, at det stort set aldrig sker, når de vælger at gøre noget, der er godt eller sjovt. Det er faktisk kun børn, der må sige det her. Og efterfulgt af en samtale om, at det kun er en selv, der løfter sine egne arme og ben. Det er ikke andre.
     
  2. Sådan er jeg bare, og det må du finde dig i
    Det her er en ikke særlig fin måde at sige på, at man har noget, der minder om ingen selvindsigt, for man er tilsyneladende ikke i stand til at tilpasse sig sine omgivelser. Selvfølgelig skal du kunne udtrykke dine behov og ønsker, men det skal ikke ske på bekostning af andre. Det skal ikke være andres ansvar, at du er som du er. Det er dit.
     
  3. Det var ikke min skyld, at…
    Det er fuldstændig rigtigt, at ind i mellem så ER det faktisk ikke vores skyld. Men det er meget ofte vores ANSVAR, hvad der sker efterfølgende. Og det er altid vores ansvar, hvordan vi vælger at håndtere en situation. Også en dum en. Ved højlydt at erklære, at man ikke har nogen skyld, så ved du også, at de ikke har de helt store intentioner om at tage et ansvar. For sig selv, for konsekvenserne, for dig.
     
  4. De siger undskyld, men ændrer ikke adfærd
    'Undskyld' er ikke et magisk ord, der får fortiden til at forandre sig. Det er ord, der handler om, at jeg er ked af det skete OG jeg vil gøre noget andet fremadrettet. Jeg havde en bekendt en gang, der sagde noget temmelig voldsomt til mig. Det var nærmest chokerende. Så sagde hun undskyld. Og blev sur over, at det stadig væk sad i mig, og jeg ikke bare kunne magisk fjerne min følelse af ubehag og chok. Det gik op for mig, at vi der havde forskellige forventninger til vores relation.
     
  5. Falsk åbenhed - der bliver til angreb
    De udviser tilsyneladende åbenhed om at tale om noget og skyder så noget andet tilbage mod dig (det kan vi godt tale om, men det virkelig problem er ….noget du gjorde…)
    Når det, der ligner en åben samtale, bliver til et angreb mod modparten, så er man i gang med fjerne ansvaret fra sig selv. Har du oplevet det mere end et par gange, så er der måske noget, du lige skal overveje i relationen.
     
  6. De bruger grimme ord mod dig for at nedgøre dig
    Hvis man har behov for bevist at nedgøre andre, så har man i den grad problemer med at håndtere reaktioner hos sig selv. En måde at hævde sig på kan være at gøre andre mindre. Den er ikke charmerende. Den er en advarselslampe. Det handler også om, at jo mindre selvværd du har, jo mindre 'vrøvl' er der med dig. Men du har faktisk lov til at være her på dine egne præmisser.

 

Når du møder sådan et menneske, så vær meget omhyggelig med at veje fordele og ulemper ved relationen. Det er nemlig IKKE et sundhedstegn hos den anden. Det er heller ikke et sundhedstegn hos dig, hvis du som en selvfølge påtager dig det ansvar. 

Helt enkelt: Du er ansvarlig for dig selv. De er ansvarlige for sig selv.  Og imellem jer skal der være respektfuld adfærd og samtale. 

Har du udfordringer med selvværdet, så book en samtale, så vi kan finde ud af, hvordan du kan få hjælp.

Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!