Følelser er også data

Skilt med "Følelser er også data" og smiley ansigter rundt om.

"Følelser er også data". Når jeg siger det til de ca. 200 ledere og forskere, jeg hvert år, så gibber det i dem. Her har de i årevis arbejdet med det, der kan objektivt bevises, måles og ses, når man udfører de rette eksperimenter.

 

Så hvad betyder det, når jeg siger, at følelser er data?

 

Det betyder, at vi af hensyn til vores kroppe og sind skal lytte, hvis vores følelser siger enten det samme eller noget andet end vores rationelle hjerne. End vores tanker. End vores antagelser. End vores ambitioner.

 

Fx så har jeg inden for forskning mødt mange eksempler på usundt arbejdsmiljø. Der er mennesker med kronisk stress, og som scorer uhyggeligt lavt på fagligt og personligt selvværd – oftest fordi de ikke har brugt deres følelser som målepind.

 

Når vi trodser vores følelser og det, at vores krop og hjerte skriger, at det er en dårlig ide, så bliver vi syge. Så lærer vi os selv, at vi ikke er gode nok og tager fejl, og jo mere vi gør det, jo lavere selvværd får vi og jo mere finder vi os i ikke-acceptabel adfærd fra kolleger og ledere.

 

Så fra et iskoldt forretningssynspunkt er det en rigtig god ide at lære at bruge vores følelser til at vejlede os - sammen med alverdens andre former for input, vi har til rådighed.

 

Desværre er vi ofte uøvede i at afkode de signaler, vi får fra vores følelser, så her kommer 5 måder, du kan øve dig på:

 

 

1. Lyt til din krops små signaler

Har du lagt mærke til spændingerne i skuldrene, når presset stiger? Eller måske de små urolige fornemmelser i maven, når noget ikke føles helt rigtigt? Din krop giver dig data – lyt til dem og det som værdifuld information.

 

2. Lav kropsscanninger dagligt

Luk øjnene, tag en dyb indånding, og bevæg din opmærksomhed fra top til tå. Hvor føles det stramt? Hvor føles det let? Dette lille ritual kan hjælpe dig med at forstå, hvordan dine følelser påvirker din krop - og give dig indsigt i, hvad der virkelig foregår.

 

3. Bevæg dig for at mærke, hvad der foregår

Har du tankemylder? Bevæg dig. Gå en tur, stræk kroppen eller lav nogle yogaøvelser. Det kan frigøre blokeringer og skabe klarhed.

 

4. Træk vejret - for alvor

Næste gang du føler frustration eller nervøsitet, så stop op og tag nogle bevidste, dybe indåndinger. Det virker måske simpelt, men det vil hjælpe dig med at få jordforbindelse og tune ind på, hvad din krop prøver at fortælle dig. Du kan regulere følelser via åndedrættet, når du er øvet.

 

5. Kombiner refleksion og kropsbevidsthed

Når dagen er ovre, så reflekter: Hvor følte du dig anspændt? Hvor var du afslappet? Kombiner denne kropsbevidsthed med dagens begivenheder. Så får du en bedre forståelse af, hvordan krop og sind arbejder sammen om at navigere i dagens udfordringer.

 

Hvis du kan mærke, at stressniveauet stiger og selvtilliden daler, så tag lige fat i mig. Det er sådan noget, jeg hjælper folk med.

Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!