Ubehag og modstandskraft

WP - 1024x512 (6)

Lad os lige tale lidt om ubehag og modstandskraft

Det er uundgåeligt med ubehag i livet. Det kan være fysisk, psykisk, eller alle mulige andre former for ubehag. Det kan være alt fra en sko, der klemmer, andres humør, en sommerferie kun med regn. Ubehag er helt normalt.

Ubehaget er også nødvendigt. HVAD?? Skrev hun det? Ja, det gjorde hun. For det er gennem ubehaget, vi udvikler os. Vi finder bedre sko, vi forholder os til andres humør (eller undgår dem på dumme dage), vi finder ud af, hvordan vi kan holde sommerferier kun med regn ud. Alt sammen er noget, der gør, at vi lærer at mestre situationer.

Det er helt normalt, at når vi er i ubehagelige situationer, så udløser det ofte vores naturlige reaktioner med enten at flygte eller undvige. Det kan være fine overlevelsesmekanismer. Men vi lærer ikke noget af det og det styrker ikke vores modstandskraft. Modstandskraften kommer, når vi lærer at VÆRE i de ubehagelige situationer. Læringen og den øgede modstandskraft kommer af at være UDEN for din komfortzone.

Jeg har en fabelagtig kollega, som tog et enormt stort spring for nogen år siden, fordi hun havde besluttet, at hun ville leve efter mottoet: Mærk frygten og gør det alligevel.

Det var enormt modigt og har bragt hende langt ud over, hvad hun selv troede muligt. Og hun trives.

Hvis nogen er konsekvent ubehagelige over for os, så kan vi lære at give dem feedback om, hvordan I foretrækker, at I omgås hinanden. Vi kan lære at sige fra over for dem. Vi kan beslutte os til, at det her mennesker skal jeg forsøge at undgå mest muligt, for det dræner min energi. Eller også kan vi vælge at beslutte være ligeglad med dem. At hvad de synes på ingen måde skal påvirke os. Det har de nemlig de nemlig slet ikke ret til.

Ubehaget LÆRER os at begå os i verden. Så ubehag er faktisk ok. Det er ikke en menneskeret at være i din komfortzone. Og det skal du være glad for. Det er ok at være i den om søndagen, med tømmermænd, når der måske er Tour de France eller fodbold, eller bingewatche noget skønt på Netflix. Det er helt fint. Hver dag skal bare ikke være sådan, for så lærer du ingenting. Hvis du vil opbygge modstandskraft, så går det rigtig meget ud på at lære at mestre ubehaget. Og det er din psyke, der skal opbygge det. For uanset hvad og hvem du møder i livet, så har du RETTEN til at vælge, hvordan du vil have det med det. RETTEN til at vælge, hvordan det vil påvirke dig.

Og det interessante er, at jo flere gange du har mestret ubehagelige situationer (og ikke bare været udsat for dem), jo stærkere motorveje får du i hjernen til at håndtere dem og lignende situationer. Lad mig give dig et eksempel. Ingen af os synes, det er en fest at gå til tandlæge. Men fordi du er et voksent menneske, så har du formodentligt lært, at det er en situation, der hører livet til, og at ubehaget ved den ikke skal ødelægge din dag eller din uge. Fidusen med tandlægebesøget er, at det er noget, der forekommer jævnligt.

Vi er ikke fra naturens hånd udstyret med modstandskraft. Vi udvikler det over tid. Jo flere udfordringer vi møder og håndterer, jo mere modstandskraftige bliver vi. Når vi lærer at håndtere ubehaget, lærer vi også vores egne grænser og styrker at kende. Så bliver vi (endnu) bedre rustet til fremtidige udfordringer.

Et eksempel kan være mennesker, der står over for karriereskift. Måske har de arbejdet i den samme branche i årevis, men de føler, at deres sande passion ligger et helt andet sted. Beslutningen om at forfølge denne nye vej kan være fyldt med usikkerhed og frygt for det ukendte. Men de kommer ikke derhen, hvor de med en vis sandsynlighed vil blomstre medmindre de tager de første skridt, med mindre de accepterer og håndterer ubehaget.

 Så du skal ikke være bange for ubehaget. Du skal vurdere, om det kan lære dig noget – om det får dig et bedre sted hen. Hvis ja, så gå ind i det.

Valget er dit.

Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!