SÅ kan alle vel lide mig?

 

Hvis jeg er helt autentisk og afklaret, så kan alle vel lide mig? Nej. Ikke nødvendigvis. Men du er blevet meget bedre til at håndtere det.

Jeg havde en samtale med en kammerat forleden om noget samarbejde, vi skal have om nogen måneder. Jeg kunne godt høre, at jeg selv var lidt kantet i, hvad jeg synes, vi skulle eller ikke skulle, men vi fik da lagt en plan. Efterfølgende sagde han til mig "Mette, jeg kunne mærke, at det fik mig til at slappe af, at du var så klar i spyttet. Projektet blev tydeligere for mig, og jeg behøver ikke bekymre mig om så meget."

Det at arbejde længe og dybt med sig selv betyder, at du lærer dig selv rigtig godt at kende, at du ved, hvad du er for, og hvad du er imod. Og det gør alt andet lige, at du får noget mere "kant," fordi nu har modet til, at du kan, vil og tør stå ved, hvad du mener. Du accepterer for eksempel ikke, hvis folk nedgør dig eller udnytter dig på den ene eller anden måde. Og du har nok en klar ide om dine egne grænser. Det betyder dog ikke, at andre nødvendigvis er enig med dig i det.

Det er jo møgbesværligt, hvis du er hende, der altid har stillet op til at tage slæbet til familiekomsammener og så begynder at sige fra. Det kan rokke ved "de andres" antagelser, og de kan godt blive irriterede på dig. Men det er altså bare ærgerligt. Du får et bedre livsindhold, der er i overensstemmelse med dine værdier, og det giver dig mere overskud. F.eks. til at håndtere situationer kærligt med svigerinder, der forventer noget, du ikke længere kan levere. Det er her, du så får det psykiske overskud til at sige "Ja, jeg kan godt se, at det er ærgerligt, men jeg har besluttet, for at passe på mig selv, at jeg fremover vil gøre X eller Y".

Så den øgede indsigt i dine egne værdier og personlige grænser betyder, at du kan håndtere andres reaktioner, når du siger fra, meget bedre. Du kan dels være venligere over for dem, men du kan også gå videre fra en potentiel konfliktfyldt situation med større autencitet og troværdighed. Og det kan andre mærke, så konflikterne vil blive mindre. Og når du er der, så betyder det ikke så meget, om folk kan lide dig.

Og også derfor er det faktisk rejsen om selvopdagelsen værd.



















Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!