Gør smalltalk interessant

Personligt har jeg det svært med større selskaber, hvor man skal gå omkring og hilse på folk og småsludre. Nogen elsker det, for så møder de en masse nye spændende mennesker. Jeg synes, det er svært, for jeg er ikke god til overfladesnak. Men det er et nødvendigt onde for at kunne begå sig på arbejdspladsen, til venindens bryllup, nede i Brugsen i køen og mange andre steder, hvor der bare ER mange mennesker.

Skønne Susan Cain, der har skrevet bogen Quiet om introverte, har følgende fem råd til at håndtere den slags situationer:

- Hvis du er utilpas ved smalltalk, så mind dig selv om, at dit ubehag eller nervøsitet kommer fra dig selv og dine overbevisninger – de har ikke noget med situationen at gøre. Spørg dig selv: Hvad er det værste, der kan ske? Hvis det bliver ubehageligt og vedkommende ikke kan lide dig – hvad så? Det betyder ikke noget. Og så kan det godt være, at du har været i lignende ubehagelige situationer før, men hvem siger, at det sker igen?

- Du kan fjerne fokus fra dig selv ved at stille spørgsmål. Hvis du er indadvendt, så kan det godt være ubehageligt at fortælle om dig selv helt fra start, og før du har tillid til vedkommende eller I har en god forbindelse til hinanden. Fjern presset fra dig selv ved at stille andre spørgsmål om dem.

- Gør noget ud af dine svar. Hvis du uafbrudt bombarderer den anden med spørgsmål, så minder det om en afhøring, så på et tidspunkt må du nok indstille dig på at skulle besvare nogle spørgsmål selv. Og her bør du undgå ja-og-nej svar. Tilføj lidt godbidder som f.eks: ”Jo tak, det går godt. Jeg var ude og gå en smuk tur i morges, og solskinnet var meget smukt gennem træerne”. Eller: ”Jo tak – nu har jeg ferie lige om lidt, så det hjælper jo altid”. Så er der noget, som vedkommende kan spørge om, og så har I en samtale i gang.

- Prøv at bruge åbne spørgsmål. Det giver oftest længere og mere interessante svar.

  • Hvad arbejder du med?
  • Hvad kan du anbefale m.h.t. til …
  • Hvad tænker du om ….. noget i medierne, Vild med dans, organisationsændring, ny lov o.s.v.
  • Hvor skal du så hen på ferie?
  • Hvor kender du så xx fra?

Tag det roligt og tilgiv dig selv. Hvis det ikke går godt, eller du taler med den forkerte, der måske ikke giver dig den tid, du har brug for, så pyt med det. Tænk over, hvad du så har lært og hvordan du kan bruge det næste gang. Man lærer altid af det, når noget ikke fungerer.








 













Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!